We laten hier het eerste Europese prototype van een Hex House zien. Het Hex House is een milieuvriendelijk, niet aan het net gekoppeld en goedkoop huis dat in delen geleverd wordt en door de bewoners zelf gemakkelijk in elkaar kan worden gezet. Het is een duurzame en waardige oplossing voor ontheemden en vluchtelingen en daarnaast een betaalbaar woonmodel. Het huis bevat duurzame elementen als zonnepanelen, passieve koeling, regenwateropslag en een biogastoilet.

In 2015 ontwikkelden we het Hex House als waardige oplossing voor de behoefte aan woonruimte van Syrische vluchtelingen in het Zaatari-kamp in Jordanië. Hoewel ons hoofddoel is woonruimte te bieden voor mensen op de vlucht voor natuurrampen of door de mens veroorzaakte rampen, is het Hex House ook geschikt voor iedereen die wil wonen in een fraai huisje dat niet op het elektriciteitsnet is aangesloten. Het model kan worden aangepast aan de behoeften van diverse bevolkingsgroepen, van bewoners van vluchtelingkampen tot gemeenschappen met een laag, gemiddeld of hoog inkomen in stedelijke of landelijke gebieden, zowel in ontwikkelingslanden als in ontwikkelde landen.

Het Hex House wordt als een plat pakket naar een geschikte locatie vervoerd en kan daar gemakkelijk door de eindgebruikers in elkaar worden gezet, zelfs als ze geen enkele doe-het-zelfervaring hebben. Zo nodig kan het huis ook weer uit elkaar worden gehaald en ergens anders opnieuw worden gebruikt. Het huis beschikt over passieve en technisch eenvoudige functies en een duurzaam exterieur, waardoor het een levensduur van 50 jaar of langer heeft.

Dankzij de inherente structurele stabiliteit van de zeshoekige vorm en de stijve constructie van geïsoleerde sandwichpanelen is geen aanvullende ondersteuning nodig. De muur- en dakpanelen zijn zelfondersteunend en worden door middel van ingebouwde koppelingen verbonden tot een constructief sterk geraamte. De belangrijkste onderdelen van het gebouw zijn de geëxtrudeerde aluminium panelen voor het grondvlak en de geïsoleerde panelen voor muren, vloer en dak. De in hoogte verstelbare dragers kunnen worden aangepast aan oneffen terrein.

Regenwateropslag

Regenwater wordt via een ingebouwde goot en regenpijp opgevangen in een tank onder het huis, waar het wordt opgeslagen. Er is een tweede tank voor drinkwater. Beide tanks zijn door middel van het natuurlijke thermisch vermogen van de aarde geïsoleerd en worden beschermd door het huis zelf.

Passieve koeling en zonnepanelen

Aan beide zijden van het huis bevindt zich een ventilatieschacht. De lucht wordt met behulp van verstelbare schotten in vloeropeningen omgeleid, stroomt vervolgens naar boven door de schacht en dan door schuiven naar buiten. Door het schoorsteeneffect verplaatst de lucht zich naar boven in de ruimte, waar het boven de binnenmuren kan circuleren en door een verstelbare klep naar buiten wordt geleid. Zonnepanelen leveren extra energie voor verlichting en kleine elektronische apparatuur.

Al binnen anderhalf jaar kreeg het Hex House internationale erkenning. In 2016 organiseerde de UNHCR samen met de IKEA Foundation de What Design Can Do Refugee Challenge. Met deze wedstrijd werd gezocht naar ideeën voor “huisvesting, verbinding en integratie van vluchtelingen en hun persoonlijke ontwikkeling”. Onze inzending, het ontwerp van het Hex House, kwam als een van 5 projecten op de shortlist die uit ruim 150 huisvestingsprojecten was gekozen. Het Hex House kreeg ook de BEST OF BEST Iconic Award 2016 voor visionaire architectuur van de Duitse Raad voor Vormgeving en “brons” van de American Architecture Prize(AAP). Vanwege de vindingrijkheid en brede toepasbaarheid ervan is het ontwerp ook lovend onthaald in diverse online tijdschriften, zoals Dezeen en Inhabit.

Architects for Society Architects for Society Website
Eva Taute Eva Taute Website
Hyland Mather Hyland Mather Website

Locatie

Ketelhuisplein
Ketelhuisplein
5617AE Eindhoven

Map No. 26


Strijp Area

Toegankelijk voor mindervaliden, Honden toegestaan, Ook na 18.00 uur open, Kidsproof

Openingstijden

za 21 okt. 11:00 - 18:00
zo 22 okt. 11:00 - 18:00
ma 23 okt. 11:00 - 18:00
di 24 okt. 11:00 - 18:00
wo 25 okt. 11:00 - 18:00
do 26 okt. 11:00 - 18:00
vr 27 okt. 11:00 - 18:00
za 28 okt. 11:00 - 18:00
zo 29 okt. 11:00 - 18:00

Colofon

Dank aan: 3Draft; Aludon; Bouwkundig tekenburo H.J Penninkhof; Covestro; El Ramia Hamra; FF4Future; Frederiks Interieurs; Hout Decoratief Noord b.v.; Hygge Styling; Insite; JandexPol; Kozijnen & deuren centrum Ijsselmuiden K.D.C.IJ bv; Kraan Groenvoorziening; Ministerie van Defensie; No Fruit; Ostermann; Pfleiderer; Puren gmbh; RESTORED; ROC Friese Poort; Rockpanel Rockwool Company; Ruukki SDS Ommen Systemen en Projecten B.V.; SIP Construct; Solar Tecno; Spitsberg; Thijmen van der Steen; Yumeko

Organized by Architects for Society

Wij zijn een ontwerpstudio zonder winstoogmerk en hebben als missie de bebouwde omgeving van achterstandsgroepen te verbeteren door middel van innovatieve architectuur en innovatief design. Onze oprichters zijn ervaren architectuur-, kunst- en designprofessionals uit de VS, Canada, Europa, het Midden-Oosten en India. Samen hebben we tientallen jaren ervaring in designonderwijs, -onderzoek en -praktijk, met onder meer de productie van tientallen projecten die een tastbaar fysiek en maatschappelijk voordeel hebben opgeleverd voor individuen en gemeenschappen in verschillende landen en culturen.

We zijn op zoek naar partners om gebouwen en omgevingen te creëren die niet alleen rendabel zijn maar ook goed ontworpen, contextueel, aantrekkelijk en duurzaam.

E-mail: t.niskanen@architectsforsociety.org
Website: http://www.architectsforsociety.org/
Telefoon: 0649825721