Koppel designers aan maatschappelijke kwesties waar veel gemeentes mee worstelen, en je krijgt onorthodoxe oplossingen én bijzondere samenwerkingen. In ‘What if Lab: local government meets design’ van Dutch Design Foundation en Initiatie (het innovatieprogramma van de Vereniging Nederlandse Gemeenten) werken drie teams aan zo’n maatschappelijk thema.

GO! Serious game tegen obesitas

OOOH Studio (voorheen De Jongens van de TU) werkt samen met kinderartsen en coaches van GO! aan een serious game om kinderen met obesitas te helpen om meer te bewegen, gezonder te eten en meer te ontspannen. GO! is een wijkgericht coachingsprogramma van verschillende partijen, waaronder het Rijnstate ziekenhuis. De betrokken coaches zoeken een nieuwe manier om de kinderen te begeleiden, ook buiten de coachingssessies om. De nu ontwikkelde app triggert kinderen op verschillende manieren om in actie te komen, om naar buiten te gaan en om zich daar goed over te voelen. Ook kunnen kinderen werken aan een groter doel, zoals een bezoekje aan de plaatselijke brandweer. “Uiteindelijk moet het allemaal in elkaar grijpen”, licht kinderarts Petra van Setten toe. “De app verlengt de coachingservaring.”

CabCommunity

Ontwerper Hannah van Luttervelt buigt zich over het vraagstuk hoe het vervoer van kwetsbare werknemers kan worden verbeterd. Nu worden veel werknemers van sociale werkplaatsen met de taxi van en naar het werk vervoerd. Dat is duur, en voor veel van de werknemers vervelend, legt Renço Wesseling uit. Hij werkt bij Weener XL, organisator van sociale werkplaatsen in de regio ’s-Hertogenbosch, en bracht de kwestie in. Samen met Van Luttervelt werkt hij nu aan een oplossing: een carpoolsysteem waarbij werknemers met een auto zich inzetten als chauffeur voor collega’s die vervoer nodig hebben. Bij deze kwetsbare doelgroep blijkt dat op veel gevoeligheden te stuiten. Veel gebruikers hebben bijvoorbeeld behoefte aan voorspelbaarheid, terwijl chauffeurs graag flexibel blijven. Op basis van de ervaringen die worden opgedaan bij Weener XL kijkt de gemeente ’s-Hertogenbosch of het carpoolsysteem ook voor andere kwetsbare groepen kan worden ingezet. De ervaringen worden meegenomen in een app, die ook elders kan worden toegepast.

Stack je Money

Jongerenwerker Shaun Figaroa en Mitchell Jacobs van Studio Tast werken aan de app Stack je Money. Daarmee geven ze jongeren overzicht over hun geld (wat komt binnen, waar geef ik het aan uit?), maar laten ze bovendien zien dat geld een middel kan zijn om je dromen te verwezenlijken. Hoeveel moet ik nog sparen voor die wintersportvakantie? En wat kan in mijn uitgavenpatroon veranderen om mijn doel te bereiken? En wat voor effect heeft dat verder? De app geeft inzicht, iets wat veel jongeren nu echt missen, weet Figaroa uit zijn praktijk. En het is zo vormgegeven dat het aansluit bij de belevingswereld van de doelgroep. De app wordt gecombineerd met inspiratieworkshops aan jongeren en versterkt door een context van vlogs en social media.

Hannah van Luttervelt Hannah van Luttervelt Website
Studio Tast Studio Tast Website
OOOH studio OOOH studio Website

Deze locatie is onderdeel van het DDW Ticket, een DDW Ticket biedt je negen dagen onbeperkt toegang tot alle DDW locaties én DDW Music (m.u.v. de Specials)

Meer info & Tickets

Locatie

Klokgebouw
Klokgebouw 50
5617AB Eindhoven

Map No. 28


Strijp Area

Toegankelijk voor mindervaliden, Toiletten, Kidsproof

Openingstijden

za 21 okt. 11:00 - 18:00
zo 22 okt. 11:00 - 18:00
ma 23 okt. 11:00 - 18:00
di 24 okt. 11:00 - 18:00
wo 25 okt. 11:00 - 18:00
do 26 okt. 11:00 - 18:00
vr 27 okt. 11:00 - 18:00
za 28 okt. 11:00 - 18:00
zo 29 okt. 11:00 - 18:00

Colofon

Tentoonstellingsontwerp: Governance & Innovation
Grafische vormgeving: Marc van Bokhoven
Teksten: Henk de Kleine
Dank aan: VNG en Dutch Design Foundation

Organized by VNG / Initiate, innovatieprogramma van de VNG

Initiate is het innovatieprogramma van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Wij verbinden beleidsmakers, onderzoekers, kennisinstellingen, technici en (sociale) ondernemers om zo te komen tot geheel nieuwe oplossingen voor soms oude vraagstukken. Denk aan mensen met schulden, mensen zonder werk, mensen die afhankelijk zijn van sociaal vervoer. Zo mogelijk benutten we bij die nieuwe oplossingen nieuwe technologie. Denk aan blockchain bij schulden en Big Data om problemen vooraf te detecteren.

E-mail: info@initiate.nl
Website: http://www.initiate.nl