Technologie wordt te vaak gemaakt door mannen voor mannen: Welke rol willen we dat Technologie heeft? Need-driven ipv profit-driven?

Deze expositie is onderdeel van de grotere expositie Manifestations - Will the Future Design Us? in het Veemgebouw, Eindhoven,

“Internet en technologie worden te vaak gemaakt door mannen voor mannen”, vindt curator ViolaVirus. Zij zou het graag anders zien: vrouwelijker, menselijker, collectiever, socialer, beschermend, more empowering and bottom up. Ruim 80% van de werknemers binnen de ICT-sector is man, zo blijkt uit cijfers van het statistiekbureau van de Europese Unie. Wat zijn de consequenties hiervan op ontwikkeling, ontwerp en toepassing van de technologie?

Een studie van Aaltojärv (2009) toont aan dat ICT-producten ontworpen door vrouwen gebruikersvriendelijker, mooier, stiller en kleiner zijn. Producten ontworpen door mannen zijn daarentegen meer hightech en innovatiever. ViolaVirus onderzocht de behoeften van vrouwen op het gebied van internet en technologie. Voor Internet of Women Things verzamelde ze werken waarin de invloed van vrouwelijke waarden, ontwerpers en kunstenaars zichtbaar zijn.

Tegengestelde denkrichtingen?: sociaal versus profit-driven, gezondheidskennis versus consumentisme, open creativiteit versus entertainment. Daarnaast het samen ervaren en leren versus voorgeschreven lessen en bottum up versus top down processen. Vrouwen weten de juiste balans te vinden tussen deze tegengestelde waardes en excelleren steeds vaker op innovatie. Diversiteit als sleutel tot succes!

Er is een groot spectrum van technologische ontwikkelingen die voor een ieder toegankelijk zouden moeten zijn. Technologie is niet alleen voor de rijke witte man, maar ook voor de vrouw, het kind, de analfabeet, het dier, voor ons allemaal. ViolaVirus doet dan ook de oproep om technologie te democratiseren.
Laten we de technologie meer in balans brengen, en focussen op behoefte gedreven technologie ipv winst-gedreven technologie.

Join the movement!
http://www.internetofwomenthings.com

http://www.huffingtonpost.com/jasmina-tesanovic/se...


Manifestations won de titel: Best of Dutch Design Week 2016

Geselecteerd als Hidden Gem van DDW 2017

Marina Toeters Marina Toeters Website
Agi Haines Agi Haines Website
Tega Brain Tega Brain Website
Giulia Tomasello Giulia Tomasello Website
NEFFA - Aniela Hoitink NEFFA - Aniela Hoitink Website
Jasmina Tesanovic Jasmina Tesanovic Website
Juul Koene Juul Koene Website
Isabel Pfab Isabel Pfab Website
Cindy Hsin-Liu Kao Cindy Hsin-Liu Kao Website
CarinWear CarinWear Website
Jasna Rokegem Jasna Rokegem Website

Locatie

De Witte Dame, Library, floor 1
Emmasingel 22
5611AZ Eindhoven

Central Area

Toegankelijk voor mindervaliden, Toiletten, WiFi, Kidsproof

Openingstijden

za 21 okt. 10:00 - 17:00
zo 22 okt. 00:00 - 00:00
ma 23 okt. 12:00 - 18:30
di 24 okt. 10:00 - 18:30
wo 25 okt. 10:00 - 18:30
do 26 okt. 10:00 - 18:30
vr 27 okt. 10:00 - 21:00
za 28 okt. 10:00 - 17:00
zo 29 okt. 00:00 - 00:00

Colofon

Curator: ViolaVirus

Organized by Art & Technology: ViolaVirus

ViolaVirus: check www.violavirus.nl

E-mail: viola@violavirus.nl
Website: http://www.manifestations.nl
Telefoon: 0620902632