DDW gaat allang niet meer over het ontwerpen van mooie tafels, stoelen of een prachtig jurkje.

Design draait steeds meer om de kwaliteit van leven. Het gaat om ontmoeting tussen design en milieu, en zorg of mobiliteit maar vooral om mensen.

Bij Berckelhof richten we ons op wat design voor senioren kan betekenen en wordt de link tussen designers, de wijk en hun wijkbewoners jong en oud gelegd, daarbij wordt kennis en kunde met elkaar gedeeld.

Design legt de verbinding die nog niet eerder door andere zaken tot stand was gebracht.

Nieuwe ideeën en samenwerkingsverbanden worden aangegaan, ontdekt waarbij we elkaar inspireren en kennis delen. Ouderen en jongeren werken daarbij nauw samen innieuwe processen die met elkaar worden verkent en ontworpen.

Dit willen we graag tijdens de Dutch Design week hebben we dagelijks verschillende workshops van 14.00 tot 16.00 uur, daarin nemen wij u mee in het proces, de ontwikkeling, en de ceativitiet van de social deign projectentonen, waarbij ook weer de ontmoeting tussen mensen, het delen van kennis en elkaar inspireren voorop staat.


Zaterdag 21 oktober

 • 12.00 uur opening van de expositie Zilver G`ouddoor Yasin Torunoglu is wethouder van wonen, wijken en burgerparticipatie.
 • 12.30-14.00 uuruur Living in the Box De kinderen van "Kinderopvang Beleef" en "Gastouderopvang de 3 Musketiers" gaan wekelijks op bezoek bij de bewoners van Berckelhof om gezamenlijke activiteiten te ondernemen. Denk hierbij aan dingen als samen knutselen, kokkerellen, spelletjes doen & liedjes zingen. Tijdens de Workshop Living in the Box gaan kinderen en ouderen aan de slag met ontwerpen van hun eigen huis, auto of ander voertuig. Dit doen we met.... u raad het al heel dozen in allerlei soorten en maten. We laten de fantasie de vrije loop.
 • 14.00-16.00 uur Creatieve workshop / Elena Lovich waarbij er gelukspoppetjes van gerecycled materiaal gemaakt worden

Zondag 22 oktober

 • 14.00-16.00 uur Pompoen kokerellen/ Cultuurnomaden Wat kun je allemaal doen met alle prachtige pompoenen die we dit jaar kweekten in de tuinen van Wijkbewoners ? We gaan kokkerellen met recepten van buurtbewoners. We maken, delen en proeven, stoofpotjes, soep, jam, humus, taart met pompoen, enz.
 • 14.00-16.00 uur Samen bouwen Het duo Mevrouw van der Linden en Kim van Hoenselaar nodigt de bewoners van Vitalis Berckelhof en bezoekers van DDW uit om tijdens deze workshopmiddag samen te bouwen/rijgen aan een levensgrote textiele wandpuzzel.
  Deze workshop is een vervolg op de samenwerking van dit duo in het project NIEUW/OUD. NIEUW/OUD is een project waarbij ouderen van Vitalis WoonZorgGroep samen met het NIEUW/OUD-team op zoek gaan naar hun talenten en passies. Vervolgens gaan zij, op basis van die passie, samen met een jonge creatieveling een nieuw product of dienst ontwerpen.
  De passie waar het duo mevrouw van der Linden en Kim van Hoenselaar mee aan de slag zijn gegaan was kamperen. Mevrouw van der Linden houdt erg van kamperen en geniet met name van het samenzijn wat daarbij komt kijken. Kamperen gaat op de oude dag niet meer zo goed, maar samen met Kim, een productontwerpster met veel kennis van textiel, zijn ze op zoek gegaan naar de essentie van kamperen. Hieruit heeft het duo geconcludeerd dat sociale interactie en het zoeken naar inventieve oplossingen tijdens het kamperen belangrijke focuspunten waren voor hun project. Het resultaat is een levensgrote wandpuzzel waar elke deelnemer een stukje aan kunnen leggen, zodat ze gezamenlijk een wand creëren.
  Tijdens deze workshop wordt er samen gewerkt aan deze levensgrote puzzel maar is het duo ook erg benieuwd naar jou verhaal over kamperen! Wat is jouw leukste kampeerherinnering? Neem iets mee wat je doet denken aan dat moment en deel dat met ons tijdens de puzzelworkshop onder het genot van wat lekkers.

Maandag 23 oktober

 • 13.00-14.00 uur Grijze Koppen Orkest / Corien Koning Workshop samen muziek maken verbind, ervaar , beleef, luister doe mee.
 • 14.00-16.00 uur Sweet Sixteen/Bianca van Rooij/Mariken Dormans

'Vatte wa ge vatte kan.'

'Ik was een hele boze bruid.'

Braaf ouder worden? Dat valt nog te bezien!
De vrouwen in het project Sweet Sixteen delen van alles en nog wat. Hun liefde voor handwerken en creatvitiet. Maar ook hun verhalen, verlangens en frustraties.
Schuif aan bij de workshop Sweet Sixteen en proef de bitterzoete humor en de kracht van deze vrouwen.

Dinsdag 24 Oktober

 • 14.00-16.00 uur #Awesome Unraveld stories De workshop,Jeans met rafels en draadjes zijn momenteel niet uit het modebeeld weg te denken, maar hoe doe je dat eigenlijk??? Tijdens de workshop krijgen deelnemers de mogelijkheid zelf te leren hoe ze hun kleding kunnen rafelen.Deelnemers mogen zelf een kledingstuk meenemen wat ze zouden willen rafelen, maar we zullen zelf ook wat meenemen. Belangrijk is dat het een kleding stuk van geweven stof betreft (katoen, jeans etc)

Woensdag 25 Oktober

 • 14.00-16.00 uur Koken met Dynamojeugdwerk

De meiden van dynamojeugdwerk (12 tm 16 jaar) geven een kookworkshop waarin herinneringen worden opgehaald, de zintuigen worden geprikkeld en kennis tussen jong en oud wordt gedeeld.

Donderdag 26 Oktober

 • 14.00-16.00 uur Dots art workshop Nicolette Harderman De Workshop: Koffievlekken-kunst. Tijdens de workshop kun je een A3 formaat “ D o t s art “ kleurplaat uitkiezen en bewerken.Er wordt uitleg gegeven over wat de mogelijkheden zijn om de kleurplaat te bewerken .Ervaar wat het (in)tekenen en (in)kleuren met je doet.Het daagt je niet alleen uit maar je maakt ook verbinding met jezelf of met degene met wie je werkt.Je kunt de D o t s van dichtbij of op afstand bekijken, draai de kleurplaat totdat je “HET“ ziet en begin gewoon! Maak gekke, mooie, aandoenlijke of enge D o t s .Alles kan en mag. Bedenken, tekenen, kleuren en misschien schrijven (samen of alleen). Er kunnen namelijk ook spontaan verhaaltjes ontstaan. Het bewerken van de D o t s is een fijne manier om je geest te kalmeren, je gedachten te verzetten en je vrij te voelen!


Vrijdag 27 Oktober

 • 14.00-16.00 uur Oudi 80 challenge / Marnix Oosterwelder en Joris Jacobs

Het virtuele wagenpark van Vitalis Berckelhof De vraag: Wat was uw favoriete auto? is vaak aanleiding voor het ophalen van boeiende herinneringen en het voeren van een ‘goed gesprek’. De meeste bewoners van Vitalis Berckelhof rijden geen auto meer waardoor het goede gesprek daarover uitblijft.Ontwerpers Marnix Oosterwelder en Joris Jacobs organiseren daarom tijdens de DDW 2017 de Oudi 80 Challenge. We dagen bewoners en bezoekers van Vitalis Berckelhof uit om op basis van de bovenstaande vraag met ons een gesprek aan te gaan, dat ter plekke in tekst en beeld wordt vastgelegd. Het resultaat is een virtueel wagenpark waar nog veel over gesproken zal worden. Helpt u ze bij het bouwen van een collectie van 80 autoherinneringen?De Oudi 80 Challenge is een initiatief van Joris Jacobs (Jacobs&Kars) en Marnix Oosterwelder (Rake Lijnen)

Zaterdag 28 Oktober

 • Voorstelling Who cares 14.00-16.00 uur WHO CARES? is in februari 2017 begonnen vanuit idealistische motieven; wat als je in plaats van wapens het theater gebruikt om maatschappelijke problemen aan te kaarten? Binnen het amateurtheater is het gebruikelijk om contributie te vragen aan de leden. Dit bleek voor veel mensen een drempel op te werpen. Wij werken graag met talenten die zich bij ons kunnen ontwikkelen en doorgroeien en hebben een groep mensen bij elkaar gekregen die al net zo idealistisch zijn als wij. We hebben de afgelopen tijd keihard gewerkt om":KIJKEN DOOR ELKAARS OGEN" op de planken te brengen die overal waar het gespeeld werd met veel enthousiasme is ontvangen. Dit was mede mogelijk door een bijdrage uit het Cultuurfonds van CKE/WOONBEDRIJF. Behalve de groep die zeer bevlogen acteerden waren er ook professionele acteurs en muzikanten die belangeloos meewerkten. Theatermaker Frans van der Zanden hanteert de norm ;wij kunnen jullie alleen betalen met ervaring " en zijn motto Heb uw naaste lief als uzelf. Inmiddels zijn er al mooie dingen gebeurd. Zo zijn er mensen die door het theater aan werk/opleiding zijn gekomen. De groep bestaat behalve uit Nederlanders uit mensen met als afkomst Indonesië , Nieuw Zeeland , Mexico, Iran, Turkije, Syrië, Vietnam die ook stuk voor stuk hun eigen monologen hebben geschreven en voordragen. Een mooi kleurrijk palet dus, een vriendengroep die op deze manier door wil gaan.


Zondag 29 Oktober

 • 14.00-16.00 Uur Workshop 3D Dia`s / Dhr van Wiel en Evert de Kock

Onder begeleiding van Martien van de Wiel en Evert de Kock zullen deelnemers aan deze workshop de basics leren kennen rondom het 3D-printen met een 3D-pen. Samen zullen zij verhalen van vroeger verkennen en daarmee 'dia's' maken op een nieuwe manier.Deze workshop is bedacht door het fantastische ontwerpduo tijdens hun samenwerking voor NIEUW/OUD*. Hierbij kwamen zij er snel achter dat ze met de creativiteit van Martien, de technische kennis van Evert en de humor van beide tot een mooi resultaat konden komen.


*Martien van de Wiel en Evert de Kock vormen één van de ontwerpduo's die aan NIEUW/OUD hebben meegedaan. Deze workshop is voortgekomen uit hun samenwerking. NIEUW/OUD is een project waarbij ouderen van Vitalis WoonZorgGroep samen met het NIEUW/OUD-team op zoek gaan naar hun talenten en passies. Vervolgens geven zij, op basis van hun talenten en passies, samen met een jonge creatieveling een nieuw product of dienst vorm.Studio op poten Studio op poten Website
Elena Lovich Elena Lovich Website
#Awesome kledinggruil atelier #Awesome kledinggruil atelier Website
Cultuurnomanden Cultuurnomanden Website
Grijze Koppen Orkest Grijze Koppen Orkest Website
Dynamo jeugdwerk Dynamo jeugdwerk Website
Nicolette Hardeman Nicolette Hardeman Website
Eva Laros / Linda Torreman Eva Laros / Linda Torreman Website
Bianca van Rooij Bianca van Rooij
Mariken Dormans Mariken Dormans Website
rake lijnen rake lijnen Website
Who Cares Who Cares Website

Locatie

Vitalis Berckelhof
Generaal Cronjéstraat 3
5642MH Eindhoven

Map No. 106


East Area

Toegankelijk voor mindervaliden, Toiletten, Honden toegestaan, WiFi, Kidsproof

Openingstijden

za 21 okt. 12:00 - 17:30
zo 22 okt. 12:00 - 17:30
ma 23 okt. 12:00 - 17:30
di 24 okt. 12:00 - 17:30
wo 25 okt. 12:00 - 17:30
do 26 okt. 12:00 - 17:30
vr 27 okt. 12:00 - 17:30
za 28 okt. 12:00 - 17:30
zo 29 okt. 12:00 - 17:30

Colofon

Curator: Sylvia van Aggel
Tentoonstellingsontwerp: Sylvia van Aggel/ Uit de Buurtfabriek
Grafische vormgeving: Ferry Stevens/ Pand 331
Teksten: Sylvia van Aggel
Fotografie: Bron van doen, Jan le Pair, Sylvia van Aggel
Dank aan: Vrienden van Vitalis, RCOAK, Stichting Doornakkers, Vitalis wijkzorg

Organized by Vitalis woonzorg groep

Wat bezorgt u een goede dag? Wat heeft u nodig om u fijn en veilig te voelen? Voor iedereen liggen de antwoorden op deze vragen anders. Vitalis WoonZorg Groep biedt diensten op het gebied van wonen, zorg en welzijn aan senioren in Eindhoven. Omdat vragen en behoeften verschillen, blijven we ons continue ontwikkelen. Zodat ons aanbod aansluit bij uw vraag en behoefte.

Kwaliteit van leven

Vitalis maakt zich sterk om senioren te ondersteunen bij het behoud of verbeteren van de kwaliteit en de veiligheid van het dagelijks leven. Of het nu gaat om hulp bij wonen, bij ontmoeten en welbevinden of om zorg en behandeling. We werken samen met de wijk hun wijkbewoners, designers en organisaties, zoeken de verbinding met oud en jong en delen kennis en kunde. Door deze projecten versterken we de sociale cohesie in de wijk en ontstaan er weer nieuwe ideeën die we gezamenlijk oppikken. Het zet aan tot andere inzichten en denkprosessen bij professionals om zo steeds meer mee te gaan in de beleving, wensen en ideeën van de klant. DDW gaat allang niet meer over het ontwerpen van mooie tafels, stoelen of een prachtig jurkje.

Design draait steeds meer om de kwaliteit van leven. Het gaat om ontmoeting tussen design en milieu, en zorg of mobiliteit maar vooral om mensen.

Bij Vitalis Berckelhof richten we ons op wat design voor senioren en wijkbewoners kan betekenen en wordt de link tussen designers, de wijk en hun wijkbewoners jong en oud gelegd, daarbij wordt kennis en kunde met elkaar gedeeld.

Door deze projecten versterken we de sociale cohesie in de wijk en ontstaan er weer nieuwe ideeën die we gezamenlijk oppikken.

E-mail: s.van.aggel@vitalisgroep.nl
Website: http://www.vitalisgroep.nl
Telefoon: 06836553238