Een comfortabele treinreis in een aangename omgeving, daar wil NS voor zorgen. En wel zodanig, dat reizigers hun reistijd nog meer als ‘eigen tijd’ ervaren. Binnen NS worden diverse concepten ontwikkeld om de reistijd en reisomgeving te veraangenamen. Dit doet ze in samenwerking met zowel gerenommeerde ontwerpbureaus als startende ontwerpers. Tijdens DDW geeft NS een eerste kijkje op ‘de trein van morgen’. Met een aantal concrete concepten gaat NS graag met u het gesprek aan over ontwikkelingen in het Openbaar Vervoer. Want de 'trein van morgen' maken we samen!

Het nieuwe werken in de trein

We laten in de expositie een concept zien voor de nieuwe generatie treinen. Dit concept is uitgevoerd in een zogeheten mock-up van de nieuwe Sprinter van NS (SNG), waarin wij de aandacht richten op het balkon in de trein. Immers: iedere treinreiziger betreedt deze ruimte. Hoe zou de reiziger deze ruimte ervaren wanneer het als ‘lobby’ is ontworpen, waarin trends in de inrichting van woon- en werkomgeving zijn meegenomen? Deze vraag stelden wij aan ontwerpster Marion Rovers, die met haar creatief bureau Puur|Ruimte al geruime tijd actief is in het ontwerpen van de publieke ruimte ten dienste van een betere klantbeleving.

Het uiteindelijke concept is geïnspireerd door het nieuwe werken. Hierin heeft de reiziger de flexibiliteit om te ontmoeten, te delen, te werken en/of te ontspannen. Met anderen of individueel, maar nooit helemaal alleen. Daarbij is gelet op het creëren van de juiste ambiance met aandacht voor detail.

De basis van het concept wordt gevormd door een aantal ‘stit’ (sta-zit) elementen, geïnspireerd de sterke vraag naar meer capaciteit in het openbaar vervoer en een knipoog naar ‘Zitten is het nieuwe roken’. De elementen bieden op verschillende manieren steun en comfort, waarbij de reiziger al snel zijn of haar favoriete plekje zal vinden. Ook is er gedacht aan praktische faciliteiten zoals USB stroompunten voor het opladen van smartphones en tablets en ophanghaakjes voor jassen en tassen.

Duurzaam treinreizen

In de expositie besteden we ook aandacht aan het streven van NS naar duurzame mobiliteit. Zo worden de USB stroompunten gevoed met groene stroom . Deze stroom is opgewekt door de zonnepanelen die zijn geïntegreerd in raamkozijnen en zonnepanelen op het dak van de trein. De ramen in de coupe worden meer- of minder zonwerend, afhankelijk van het lichtniveau buiten en het tijdstip op de dag. In de zomermaanden wordt zo minder zonlicht toegelaten in de trein, wat voor verkoeling zorgt. Bovendien past de interieurverlichting zich aan op de hoeveelheid licht die in de coupé schijnt. Tijdens de wintermaanden, zorgt duurzaam opgewekte vloerverwarming ervoor dat minder energie voor verwarming nodig is.

Kom testen en praat mee!

De expositie in de mock-up op het Ketelhuisplein geeft een doorkijkje naar de toekomst, maar dient tevens als gebruikerstest van de verschillende innovaties. Deze test is onderdeel van de versnelling die NS momenteel aan het maken is in het verbeteren van de ervaring van onze reizigers. De inzichten die dit oplevert worden meegenomen in lopende projecten van NS, waarvan de reiziger in de komende jaren al de vruchten kan plukken.

PUUR | Ruimte Website
RUIGWERK Website
Raft BV Website

Locatie

Ketelhuisplein
Ketelhuisplein
5617AE Eindhoven

Map No. 26


Strijp Area

Toegankelijk voor mindervaliden, Honden toegestaan, Ook na 18.00 uur open, Kidsproof

Openingstijden

za 21 okt. 11:00 - 18:00
zo 22 okt. 11:00 - 18:00
ma 23 okt. 11:00 - 18:00
di 24 okt. 11:00 - 18:00
wo 25 okt. 11:00 - 18:00
do 26 okt. 11:00 - 18:00
vr 27 okt. 11:00 - 18:00
za 28 okt. 11:00 - 18:00
zo 29 okt. 11:00 - 18:00

Colofon

Tentoonstellingsontwerp: Ruigwerk
Grafische vormgeving: Raft collective
Teksten: PUUR | Ruimte
Fotografie: PUUR | Ruimte

Organized by Nederlandse Spoorwegen

Tijdsbesteding in de trein optimaliseren

Ruim 1 miljoen mensen reizen per dag met de trein naar hun bestemming. Het merendeel van de reizigers ziet de reistijd als een noodzakelijk iets: je wil van A naar B. NS wil ervoor zorgen dat reizigers hun reistijd optimaal kunnen besteden, zodat je je reistijd als ‘eigen tijd’ ervaart. E-mails beantwoorden, rustig lezen, een telefoontje plegen of naar buiten staren. Of je je tijd nuttig of leuk wil besteden is aan jou. NS wil de trein zo inrichten of uitrusten dat je het meeste uit jouw tijd kan halen en met een voldaan gevoel aankomt op je bestemming. En als je daar als reiziger voor open staat, bieden we je ook een avontuurlijke en inspirerende omgeving.

E-mail: evelien.tenelsen@ns.nl
Website: http://www.ns.nl