Welke rol spelen design en architectuur bij veranderingen in een democratisch systeem? Op wat voor manieren beïnvloeden architectuur en design de politiek?

David Mulder van der Vegt van XML. XML is een creatief bureau uit Amsterdam dat actief is op het gebied van architectuur, stedenbouw en research. Het bureau werkt aan projecten die in schaal uiteenlopen van het ontwikkelen van een aantal scenario’s voor de organisatie van de Olympische Spelen in Nederland voor het Ministerie van Infrastructuur en Milieu tot het ontwerp van winkelinterieurs, tentoonstellingen en kunstinstallaties. Deze spreker spreekt Nederlands. 

Rudy van Belkom is geen politicoloog, geen politicus en ook geen lid van een politieke partij. Toch is het eigenlijk heel logisch dat juist hij een nieuw politiek kiessysteem heeft bedacht. Van Belkom geeft namelijk les in conceptontwikkeling aan de Fontys Academy for Creative Industries. Hij leert zijn studenten om oplossingen te bedenken voor maatschappelijke vraagstukken met behulp van design thinking. Zelf noemt hij het Design for Transition. Van Belkom behaalde zijn mastertitel in Brand, Design and Reputation management bij EURIB in Rotterdam. Voor zijn thesis deed hij onderzoek naar de factoren die doorslaggevend zijn bij het consumentenvertrouwen in technologische innovaties. Hiermee opereert hij op het snijvlak tussen Design en Reputation. De politiek is volgens van Belkom een systeem waarin het vertrouwen laag is en innovatie hard nodig is. Deze spreker spreekt Nederlands. 

De gespreksleider van deze DDW Talk is Marsha Simon. Zij houdt zich bezig met de rol van de ontwerper in de maatschappij. Ontwerpers kunnen bijdragen aan de systeem transities die nodig zijn in de samenleving. Marsha Simon werkt bij Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers als projectmanager. Ze studeerde af van Design Academy Eindhoven.

Meer informatie over de sprekers vind je hier:
http://www.x-m-l.org/about
https://hetnieuwekiezen.nl/#het-experiment

Locatie

Entresol
Klokgebouw 50 (100m links van hoofdingang)
5617AB Eindhoven

Strijp Area

Toiletten

Openingstijden

wo 25 okt. 12:30 - 13:30

Colofon

Organized by Dutch Design Foundation

De DDW Talks van de Dutch Design Foundation zijn jouw gids naar de meest toonaangevende ontwerpers en innovatieve makers. Een geweldige week vol inspiratie en ook nog eens helemaal gratis.

Begin lekker vroeg aan je DDW-dag! Voordat de exposities openen, kun je vol energie starten met bekende ontwerpers die hun jonge helden voorstellen. In de middag worden een denker en een maker uitgenodigd om hun ervaringen te delen en de nieuwste stromingen in de designwereld te bespreken. Gegarandeerd nieuwe designinzichten!

Een complete lijst van de sprekers vind je hier.

E-mail: talks@dutchdesignfoundation.com
Website: http://www.ddw.nl
Telefoon: +31 (0)40 2961150