De tentoonstelling Beyond Generations in het Van Abbemuseum toont werk van verschillende generaties ontwerpers die studeerden aan Design Academy Eindhoven. In aanloop naar haar 75-jarige jubileum kijkt Design Academy - opgericht in 1947 - terug op de sporen die zij naliet in de samenleving. Beyond Generations is de eerste in de serie Traces; vijf opeenvolgende tentoonstellingen in het Van Abbemuseum.

De tentoonstelling loopt van 7 oktober tot en met 5 november en is daarmee ook onderdeel van het programma van de Dutch Design Week 2017.

TRACES #1: BEYOND GENERATIONS

De inhoud van het begrip design verandert voortdurend. Elke generatie ontwerpers ontwikkelt een eigen invulling, van nuttige functionaliteit tot luxe schoonheid. Veel jonge ontwerpers benaderen design inmiddels als een vorm van politieke en maatschappelijke interventie. Met de tentoonstellingsreeks Traces onderzoekt Design Academy Eindhoven de komende vijf jaar de sporen die zij heeft nagelaten in de stad, de regio, het land, de wereld, en in de ontwerpdiscipline zelf.

Traces #1: Beyond Generations toont hoe generaties ontwerpers de afgelopen 70 jaar visies ontwikkelen en het vakgebied veranderen door met elkaar in gesprek te gaan. Rond acht kernthema’s worden hun dialogen tastbaar gemaakt. Werken uit de collectie van het Van Abbemuseum fungeren als maatschappelijke en culturele spiegel. De acht kernthema's zijn: professioneel beeld, democratische ruimte, sociale transformatie, systeemdenken, vrije vorm, conceptuele reflecties, verhalende ruimtes en mens zijn.

In drie zalen ontsnapt de dialoog zelfs aan een thema en regeert het associatieve gesprek dat zo vaak de motor voor vernieuwing blijkt te zijn. In deze zalen staan meerdere een-op-een-gesprekken tussen ontwerpers naast elkaar. Wat veel ontwerpers gemeen hebben is de wens om uniek te zijn. En toch staan ze onbewust op elkaars schouders. Ze lijken gesprekken te voeren over een gedeelde ambitie, terwijl ze soms decennia van elkaar zijn gescheiden. Anderen koesteren de tweestrijd om zo hun eigen positie te markeren. Wie goed kijkt en luistert, wordt deelgenoot van het geroezemoes. Ontdekt de associatieve verbanden tussen werken en benaderingen. Zie hoe de geschiedenis van het vakgebied in dialoogvorm wordt geschreven.

Deze locatie is onderdeel van het DDW Ticket, een DDW Ticket biedt je negen dagen onbeperkt toegang tot alle DDW locaties én DDW Music (m.u.v. de Specials)

Meer info & Tickets

Locatie

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611NH Eindhoven

Map No. 72


Central Area

Toegankelijk voor mindervaliden, Toiletten

Openingstijden

za 21 okt. 11:00 - 18:00
zo 22 okt. 11:00 - 18:00
ma 23 okt. 11:00 - 18:00
di 24 okt. 11:00 - 18:00
wo 25 okt. 11:00 - 18:00
do 26 okt. 11:00 - 18:00
vr 27 okt. 11:00 - 18:00
za 28 okt. 11:00 - 18:00
zo 29 okt. 11:00 - 18:00

Colofon

Curator: Annemartine van Kesteren
Tentoonstellingsontwerp: Bart Guldemond
Teksten: Ellen Zoete
Dank aan: Partner: Design Academy Eindhoven. Sponsors: Koninklijke Auping, LEOLUX NEDERLAND, Moooi, NLXL.

Organized by Van Abbemuseum

Het Van Abbemuseum in Eindhoven is een van de meest toonaangevende musea voor hedendaagse kunst in Europa. Het is niet zomaar een museum. Geen wit doek voor de grote publiekstrekkers van de moderne kunst. Wij experimenteren. Proberen en ontdekken. Niet aaien, maar prikkelen. Niet toen maar nú. Weet je precies wat je gaat krijgen? Nee. Maar word je als bezoeker geprikkeld en uitgedaagd? Ja. Altijd. Het museum presenteert de kunst van nu. En de onderwerpen van nu. Door internationale samenwerking en uitwisseling is het Van Abbemuseum bovendien een plaats waar creatieve kruisbestuiving plaatsvindt.

E-mail: info@vanabbemuseum.nl
Website: http://www.vanabbemuseum.nl
Telefoon: 040-2381000