Ook dit jaar wordt weer van alles uit de kast gehaald om op tijd de nieuwe collectie van Piet Hein Eek te presenteren. Daarnaast zullen verschillende merken, die in de winkel het hele jaar door te zien zijn, bij ons een speciale presentatie geven. Merken zoals Carhartt, Freitag, Veronese Paris, Royal Leerdam Crystal, Brevi Manu, NLXL, EST-1966 by Chantal Keizer, LEFF, Vliegenthart and Susan Bijl zullen aanwezig zijn. Social Label is opnieuw bij ons vertegenwoordigd. Daarnaast kunnen bezoekers opnieuw de Young Designer and Small Studio Exhibition bezoeken in de galerieruimte, de evenementenruimte en op en rondom het perron, met deze keer rond de 40 deelnemers telt. Hiernaast stellen onze galerieruimte ter beschikking, waarin exposanten de gelegenheid krijgen om hun ontwerpen te presenteren. Dit jaar presenteert IKEA de IKEA-EEK-collectie in onze showroom.

Piet Hein Eek Piet Hein Eek Website

Locatie

Piet Hein Eek
Halvemaanstraat 30
5651BP Eindhoven

Map No. 1


Strijp Area

Toegankelijk voor mindervaliden, Toiletten, Ook na 18.00 uur open, Kidsproof

Openingstijden

za 21 okt. 10:00 - 21:00
zo 22 okt. 10:00 - 21:00
ma 23 okt. 10:00 - 21:00
di 24 okt. 10:00 - 21:00
wo 25 okt. 10:00 - 21:00
do 26 okt. 10:00 - 21:00
vr 27 okt. 10:00 - 21:00
za 28 okt. 10:00 - 21:00
zo 29 okt. 10:00 - 18:00

Colofon

Organized by Piet Hein Eek

Om te begrijpen waar we inmiddels eigenlijk allemaal mee bezig zijn is het zinvol om terug te gaan in de tijd. Toen hebben we intuïtieve keuzes gemaakt die nu achteraf cruciaal zijn gebleken voor de ontwikkeling van het bedrijf en ook van mij als ontwerper.

Voor mijn examen schreef ik al dat als je goed wil functioneren en mooie dingen wil maken, je ervoor moet zorgen dat je omgeving stimulerend is en dat je je als een vis in het water voelt. Het creëren van deze omgeving, de dagelijkse werkelijkheid, is dan dus veel belangrijker dan allerlei doelen in de toekomst te stellen. Eerst hebben we een vissenkom gemaakt met onze eigen plantje, steentjes en vissen en inmiddels zijn we verhuisd naar een aquarium. Maar een hutje op de hei waar een schrijver schrijft en gelukkig is is evenzeer of misschien nog wel meer benijdenswaardiger. Voor ons is de maat van het bedrijf helemaal geen doel op zich maar een bijkomstigheid van hoe we willen werken.

In plaats van puur als ontwerper te willen werken zijn we begonnen met het produceren, distribueren en zelfs verkopen van onze eigen producten. Cruciaal voor deze beslissing was dat zowel Nob als ik het juist leuk vinden om zoveel mogelijk verschillende werkzaamheden te verrichten en ook onder de knie te krijgen. Alleen maar ontwerpen was en is niet bepaald een droom. Dus in plaats van te specialiseren en allerlei kwaliteiten in te huren of te kopen zijn we alles zelf gaan doen. Steeds heb ik producten bedacht die pasten binnen de technische en financiële mogelijkheden. We hebben bijna letterlijk geroeid met de riemen die we hadden. Het bedrijf en de mogelijkheden zijn in de loop der jaren steeds verder gegroeid wat er inmiddels toe heeft geleid dat we een pand van meer dan 10.000 vierkante meter hebben betrokken waarin tal van activiteiten onder één dak zijn samengevoegd. De werkplaatsen (hout, staal, stoffeerderij, montage, spuiterij en keramiek) vormen het kloppend hart van het pand. Daaromheen zijn de kantoren, de showroom, de winkel, de galerie het restaurant, de opslag en emballage, de ateliers die we verhuren en zelfs een evenementenruimte gesitueerd. We doen dus nog steeds en misschien wel meer dan ooit alles zelf op een plek en een manier die we zelf bedacht en gemaakt hebben.

Our site consists of three categories: series production, assignments and self-initiated work. The series production and the assignments are carried out by "Eek en Ruijgrok B.V."; the B.V. of Piet Hein Eek en Nob Ruijgrok. The self-initiated work is done by the one-man business "Piet Hein Eek".

Werkwijze

Bij het ontwerpen zijn het materiaal, de techniek en de organisatie bepalende factoren. Omdat deze factoren elke keer anders zijn of anders gekozen worden, verschillen de ontwerpen sterk. Onze aanpak en pragmatische werkwijze blijven gelijk waardoor u eerder een samenhang in werkwijze zal ontdekken dan een in uiterlijkheden.
Ik neem als voorbeeld het boomstammen stoeltje. Dit stoeltje komt voort uit het natuurproject. Een project waar ik producten maak van materialen die min of meer direct aan de natuur zijn onttrokken. Om het materiaal tot haar recht te laten komen moest het op eenvoudige wijze verwerkt worden. Door een specifieke schroefverbinding kunnen de planken nu haaks op elkaar geschroefd worden.

De rode draad

De sloophouten kast uit 1990 was mijn reactie op de heersende hang naar perfectie. Ik wilde laten zien dat producten die niet perfect zijn, toch aan onze gevoelens van esthetiek en functionaliteit kunnen voldoen. Ook wilde ik een product ontwerpen dat met beperkte middelen te maken was, middelen die voor handen waren. De combinatie van ongewoon materiaalgebruik en minder gebruikelijke, maar eenvoudige, productieprocessen is een rode draad door het werk geworden. Nu is de variëteit in het werk groter door de gegroeide mogelijkheden. Het blijft een uitdaging het maximale uit de omstandigheden te halen.

E-mail: info@pietheineek.nl
Website: http://www.pietheineek.nl
Telefoon: 040-2856610