Zoeken

Sluit zoeken
Updates

Trends at #DDW17: New Crafts

26 October 2017

Nieuwe kleurpigmenten uit ijzeroxidehoudend grondwater, nieuwe toepassingen van erfgoed uit het Zuiderzeemuseum, glas samples van zand afkomstig uit alle werelddelen en non-woven constructiemateriaal nu toegepast in interieurproducten; het DDW-programma is dit jaar rijk aan innovaties op het gebied van ambacht.  

De expositie HOW&WOW van het Crafts Council Nederland geeft een uitgebreid inzicht in de keuken van de ambachtsman. Zij constateren dit jaar een heropleving van het ambacht; meer waardering én meer innovatie.  Binnen de deelnemers zien we twee richtingen: ontwerpers die gefocust zijn op het ontsluiten en behouden van oude technieken en ontwerpers die een laag toevoegen waarin kruisbestuivingen plaatsvinden tussen nieuwe technologie, biomateriaal en ambacht. 

Dutch Design Awards finalist Das Lebem Am Haverkamp  is een voorbeeld van de eerste stroming. Zij geven nieuwe interpretaties van Zeeuwse kostuums en huishoudelijke objecten waarbij het traditionele ambacht behouden is, maar opnieuw aandacht verkrijgt. 

Jetske Visser, Kirstie van Noort en Lotte de Raadt laten zien dat handmatig filteren van grondwater een dieprode (rest)stof ‘Oer’ oplevert. Deze stof krijgt een nieuwe toepassing in het werk van de drie ontwerpers. Aandacht voor natuurlijk materiaal is er ook binnen het project ‘To See a World in a Grain of Sand’ van Atelier NL. Voor dit project roept Atelier NL de wereldburger op om zand te verzamelen en naar hen op te sturen. Hun droom is om zand van de hele wereld in kaart te brengen met behulp van glas samples. Meer over glas vind je ook in de exposite ‘Discover the magic of glass’ gecureerd door Het Nationaal Glasmuseum met werk van o.a. Christien Meindertsma. 

Het Arnhems collectief, met o.a. Atelier Rick Tegelaar, Klaas Kuiken, Studio Joris de Groot en Mieke van den Hout, ging met het materiaal Colback aan de slag dat momenteel alleen nog in de industrie te zien is, als bijvoorbeeld verstevigingsmateriaal. In de expo In4nite tonen ze je de mogelijkheden van het materiaal voor de interieur wereld. Dat er meer cross-disciplinaire verbindingen aangegaan worden binnen het ambacht bewijst ook Rosalie Bak. Binnen het project Myco paste kijkt ze naar de integratie van bio-organismen in keramiek. Rosalie Bak is onderdeel van het project Crowdfunding Dutch Design in samenwerking met voordekunst en Kickstarter, in het Klokgebouw.