Zoeken

Sluit zoeken
Updates

Marcel Schouwenaar: Vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken

30 October 2016

Ontwerper Marcel Schouwenaar (The Incredible Machine) neemt zijn verantwoordelijkheid door ons beter bekend te maken met het internet der dingen. Dit is deel 5 van een reeks korte interviews met ontwerpers die meedoen aan Dutch Design Week.

Internet of Things is een veelgebruikte term. Maar wat is het precies?

 

“Internet of Things zijn fysieke producten verbonden aan het internet. Die producten verzamelen gegevens die ze delen via online diensten. De data geeft inzicht in patronen die voorheen onzichtbaar waren. En geeft ons controle op afstand over zaken die we voor kort helemaal niet konden controleren. Zo zijn er vuilnisbakken die zich laten ophalen wanneer ze vol zijn. Maar ook thermostaten die weten wanneer je wel of niet thuis bent. Internet of Things moet ons leven vergemakkelijken en bedrijven efficiënter maken. Dat is niet langer een toekomstvisie, dat is een feit. Het is er, omdat we dat zelf willen. En het zal nooit meer weggaan.”

 


Wat wil je met deze expositie laten zien of vertellen?

“Van maandag tot en met vrijdag onderzoek en ontwerp ik met The Incredible Machine in opdracht van bedrijven. In dat werk word ik regelmatig geconfronteerd met ethische dilemma’s die te maken hebben met de ontwikkeling van Internet of Things. In  Just Things Foundation nemen ik en mijn collega’s onze verantwoordelijkheid. We schreven een manifest, omdat we streven naar een Internet of Things waar we allemaal baat bij hebben. Met de expositie tijdens Dutch Design Week willen we mensen beter bekend maken met het fenomeen. We willen ze bewust maken door de ethiek te benadrukken en hoop te bieden. Er zijn negatieve, maar gelukkig ook veel positieve ontwikkelingen gaande.”



Kun je dat aan de hand van voorbeelden uit de expositie verduidelijken?


“Laat ik vooral niet te veel aandacht schenken aan de negatieve kant. PayGo Energy is een goed voorbeeld van hoe Internet of Things de wereld kan verbeteren. Het idee is eigenlijk heel eenvoudig: in Kenia koken veel families Kerosine, omdat ze LPG niet kunnen betalen. Dat is niet alleen onveilig, maar ook zeer ongezond. Door een slimme aanpassing op bestaande gasflessen, kunnen mensen dat nu wel. De flessen zijn verbonden met een betaalsysteem gekoppeld aan het mobiele netwerk. Mensen betalen via hun mobiel alleen voor het gas dat ze verbruiken. Raakt de gasfles leeg, dan komt de leverancier vanzelf een nieuwe brengen. Toen Marc Zuckerberg het oppikte, werd het project al snel overspoeld met investeerders. Dat veroorzaakt nu een kleine revolutie.”

 


Natuurlijk denk je zelf ook na over slimme producten. Welke bijdrage levert The Incredible Machine aan Internet of Things en deze expositie?

 

“Ook een project dat werkt via mobiele telefonie: Velocracy, noemen we het. Dat is een systeem van ‘open-source’ stadsfietsen dat zichzelf uitbreidt door gebruik en verhuur. Aan elke fiets hangt een slot (of: een ‘bug’), dat opengaat wanneer je jezelf aanmeldt met een smartphone. Je gebruikt de fiets en betaalt automatisch met een bitcoin-achtig betaalsysteem zodra je het slot dichtmaakt. Het slot spaart tot de fiets genoeg geld verdient heeft. Dan gaat er een bericht uit naar fietsenhandelaren. Die innen het geld om een nieuwe fiets aan het netwerk toe te voegen. Op die manier verspreidt het systeem zich als een virus over de stad.”


Tot slot: volgende week is Dutch Design Week weer voorbij. Enig idee wat je de komende tijd nog gaat bedenken, doen en maken?

 
“De tentoonstelling trok de aandacht al van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de TU Delft. Met dat soort partijen willen we natuurlijk graag in contact blijven. Verder gaan we naar China om de ontwikkeling van Internet of Things daar te bestuderen. Maar ook om de hardware van Velocracy door te ontwikkelen. We hebben er een budget van ongeveer 25.000 euro voor nodig. En verder ben ik als mede-initiatiefnemer druk met ThingsCon. Dat is een tweedaags congres in Amsterdam over de toekomst van hardware en Internet of Things. Ik vind het belangrijk dat niet alleen ontwerpers en ontwikkelaars, maar bijvoorbeeld ook ondernemers, onderzoekers en onderwijzer er naartoe komen om na te denken over de ontwikkelingen. Want hoe je het ook went of keert: Internet of Things is er, en vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken.”


‘The making of’ is het thema van de 15de Dutch Design Week. Daarmee staat het jubileumjaar volledig in het teken van het maakproces en de makers. Eregasten zijn 2500 ontwerpers die het evenement groots, en de wereld net iets beter, slimmer, handiger of mooier maakten. In Eindhoven tonen ze 9 dagen lang hun nieuwste werk en het beste wat design te bieden heeft.

 

www.ddw.nl