Zoeken

Sluit zoeken
Updates

Enrichers zorgt voor beweging in de trein

12 October 2017

Tijdens de Dutch Design Week komen er weer speciale NS-coupés richting Eindhoven. Verschillende ontwerpers richten treinstellen in, om bezoekers in stijl te laten afreizen naar DDW. Een van de ontwerpstudio’s die hier een rol in speelt is Enrichers. Govert Flint vertelt over de producten die ze zullen laten zien en de samenwerking met de NS.

Frans van Beveren, E52

“Vorig jaar hebben we aan het What if Lab: NS meegedaan, maar helaas niet gewonnen. Daarna hebben we weer contact opgenomen met de NS, omdat we dachten dat onze producten wel heel goed zouden aansluiten bij hun ambitie. In januari hebben we ze uitgenodigd in onze showroom. Er was toen direct veel interesse, ze wilden onze producten graag hebben. Samen met de NS zijn we vervolgens aan de slag gegaan om producten te ontwerpen ten behoeve van hun gebruikersonderzoek. Dit vindt plaats tijdens de Dutch Design Week (DDW).”

Beweging in de trein

“De producten die Enrichers in de trein gaat laten zien zijn Floatiles, een Bambata waterkussen en de Macarons. Al deze producten zijn gemaakt om op te zitten en te staan en terwijl je dat doet om in beweging te blijven. “Wij werken vanuit de neurologie. Wij kijken naar de werking van het brein en welke prikkels het nodig heeft om evolutionair gezien het beste te functioneren. Eén van die prikkels is beweging. Dat is een element dat relatief weinig voorkomt in onze dagelijkse omgeving. Dat komt doordat we tegenwoordig alles zittend doen. Als mensen toch al zitten, kunnen we daar niet meer beweging in brengen, zodat je bijvoorbeeld een sweatless workout kan doen terwijl je naar je werk reist of zodat je meer voelt wat voor bewegingen de trein heeft? De producten hebben allemaal beweging in zich, dus het leek ons leuk om van het bewegen van de trein en het samen in de trein zitten, een ervaring te maken. Het is heel erg de vraag of mensen dat fijn vinden of niet.”

 

De producten

“De Floatile is ontwikkeld voor een kantooromgeving. Als alternatief op zitten zie je steeds meer dat mensen staand gaan werken. Maar iedereen die weleens langdurig heeft gestaan, weet dat dat niet heel fijn is. Als je op de Floatile staat, moet je in beweging blijven.

Van de loungebank in de nieuwe treinstellen, maken we een waterbank. Zodra iemand naast je komt zitten, voel je dat. Op die manier wordt de drempel om een gesprek met elkaar aan te gaan verlaagd.

De Macarons zijn kussens waarop je in beweging blijft. Het kussen wiebelt, waardoor je constant blijft bewegen om in balans te blijven.

Tijdens de DDW zullen we gaan zien hoe mensen op onze producten in de trein reageren. Mijn hoop is dat je straks in de trein plekken hebt om te bewegen en dat je in de auto straks dynamischere stoelen hebt. Dat je op je werk bewegende stoelen hebt. Dat op alle plekken waar je dagelijks bent, beweging wordt aangeboden. De trein is daar voor een heel groot deel van de Nederlandse bevolking daar een onderdeel van.”

Bewegen is geluk

“Voor mijn afstuderen aan de Design Academy ben ik een onderzoek gaan doen naar bewegen en geluk. Zo ben ik erachter gekomen dat er een directe relatie is tussen hoe je lichaam energie distribueert en welke emoties het voelt. Volledige lichaamsbeweging correleert met geluk. Als je hele lichaam actief is, geeft dat een gevoel van geluk. Aan de hand daarvan ben ik gaan kijken hoe dat eruitziet als je het functioneel maakt, dus als je lichaamsbeweging ziet als een functionele handeling. Met het afstuderen heb ik daarom een exoskelet gemaakt om een computer te besturen met je hele lichaam. Daarna zijn we als studio gaan kijken hoe je dit complexe mechanisme kan versimpelen naar iets dat je direct kan gebruiken. Toen zijn de wiebelkussens, watertegels en waterbank ontstaan.”

Enrichers

“Ons doel als ontwerpstudio is om omgevingen te creëren waarin vijf hersengebieden in meer of mindere mate geactiveerd worden. Onze hypothese daarbij is: Als die hersengebieden elke dag geactiveerd worden, heb je meer weerstand, wordt je ouder en herstel je sneller van ziekten.”

De vijf hersengebieden vertaalt Enrichers naar vijf thema’s waarin ze werken, onder de noemer ‘Environmental Enrichment’: Motor, Somatosensorisch, Cognitief, Visueel en Circadiaanse ritmes. “Het heeft ons erg lang geduurd om dit te versimpelen. Je begint met een exoskelet en eindigt met een kussentje. Er zit veel tijd en werk in om tot zoiets simpels als een kussentje te komen.”

Foto’s: Afdeling Beeld